Tuesday, November 5, 2013

holiday mariiii....

salam..


alhamdulillah, tamat sudah semester 5..
tinggal satu sem je lagi nak graduate *tak sabar ku rasaaa*

minggu exam memang perah habis-habis la otak untuk mentelaah semua subjek yang masuk exam.. nasib tak pengsan je...
mane tak nye, study last2 minute, actually we should say last2 day isn't ?? kalau last2 minute tu melampau sangat rasanye..
gaye dah nak masuk dewan exam sangat baru nak study je maksud "study last minute" tuh kann.. 

kalau otak korang macam pendrive or hardisk *besar sikit space kann* ke boleh la nak kata study last2 minute..
copy n paste je.. cume tunggu nak belek2 kertas je untuk di'copy'.. kompem "for plat" tiap2 sem.. memang tabik sepering la kat sape yang dapat "for plat" tiap2 sem dengan mengamalkan study last2 minute sebelum masuk dewan jerr..
*masalahnye ade ke ?? so, jangan nak berangan la nak aku tabik sepering kat korang ea..*

usaha tu perlu ade untuk mengecapi sesuatu kejayaan..  
meskipun usaha dengan bersungguh2 n dapat hasil yang tidak beberapa memuaskan, tak ape la.. itu semua ujian, janji usaha itu ade.. jangan berputus asa n jadikan kegagalan tu satu cabaran dan pengajaran untuk korang berubah ke arah lebik baik.. ye tak ??

as' *gantian untuk aku* nie pun dah cuba usaha yang terbaik..
cuma tunggu keputusan keluar je.. 
cemerlang atau sebaliknye as' terima je dengan redha.. 
tak perlu ungit kembali perkara yang dah lepas kan..

so, disebabkan tamatnya n holidaynye as'.. 
as' terpakse la jadi suri rumah sepenuh masa...
korang jangan ingat cuti tu cuti semata2 je.. ingat balik boleh rehat 24/7 n goyang2 kaki ja ka ? 
dalam mimpi pun jangan harap la nak happy2.. especially orang pompuan, memang nak kata jadik bibik pun bisa duduknya di rumah...

kalau orang laki, maybe dieorang buat hal masing2 je kot 
*opss, sorry if anyone is touching with my statement.. i don't mean it*
that from my observation la.. if not true, bagus la tolong2 parent dengan ape2 kerja yang boleh ditolong..
dapat jugak parent korang rehat.. insyaallah masuk syurga..

and from doing house chores, i can release my stress and bored..
it not bad and difficult thing to do, right ?
so happy holiday to me ~

p/s : i hope i and all my friends got excellent result for this semester... amin ~
if u think calling as' is sound creepy, pliss comment and i will change it.. thanks for all reader...

adios ~~ 

Friday, June 28, 2013

kawan kerana rupa dan harta... cehh !!!

salam...

tajuk post kali nie banyak berlaku di sekeliling kita...
antara sedar dan tak sedar je..
aku paling pantang kalau orang jenis yang agak memilih kawan..
lebih-lebih lagi kalau seseorang nak pilih kawan yang cantek, kaya, hot and glamour jerrr...

especially kalau dia jenis perasan yang diri dia tu cantik sannngat..kompem nak pilih kawan yang sewaktu dengannya... 
*pelik aku dengan orang macam tuh*

tu baru satu kes, ade jugak jenis kawan sebab orang tu kaya..
alang-alang kawan tu boleh la belanja-belanja kannn...
kalau berkawan sebab hati ikhlas tu alhamdulillah la, takde niat sebergitu...

tapi jenis berkawan sebab latar belakang orang tu or adew udang disebalik batu... *kesian udang tuh,selalu dipersalahkan* ish3x
tu memang mintak pelempang laju-laju jerp aku nak bagi..

ok, yang tuh kita tak kisah sangat..
tapi ade jugak yang satu ni, dah la memilih kawan yang cantik2 je.. pastu membuli or mensisihkan orang yang kononnya tak setaraf dengan diri dia la kooowwt... 
yang tu aku eeiiyy eeiiyy je kann..
hakhakhak... jangan la sebabkan orang tu tak cantik korang boleh layan die sesuke hati..

agak-agak la sikit kalau nak memilih kawan tuh.. 
jangan la sampai menyakitkan hati orang lain..
kawan biar seribu-sejuta pun takpe,takde sape nak larang.. kalau ade meh sini aku bagi flying kick free on charge je.. kekasih biar satu - yang ni jangan nak lebih2 yerr..

muka dah cantik, dapat geng cantik2, kann lagi cantik kalau perangai pun cantik.. sweet giituuwww
so, jaga adab pergaulan sesama manusia dan batas2 pergaulan jika bersama orang bukan mahram..

bukan nak berceramah or berlagak baik n alim..
just nak menegakkan keadilan sesama manusia.. sebab perkara ni berlaku di sekeliling dan banyak aku dengar cerita dan kesedihan orang lain.. walaupun perkara tu tak terjadi dekat kita, tapi tak adil bagi orang yang menanggung semua tu..
semua ciptaan Allah cantik tapi takde satu pun yang sempurna melainkan-Nya, cuma kita yang buta.. 
hanya pandai menilai dari luaran saje..

semua kekayaan dan kecantikkan tu sementara dan kita nie hanya pinjam je..bila2 je Allah boleh tarik balik.. 
so, bersykurlah dan jangan mensia-siakan kelebihan itu dengan melakukan sikap yang menampakkan keburukan disebalik kelebihan itu..

sampai sini je luahan hari ni..
nak tido golek-golek atas tilam yang empuk - yeahh, balik kg
till then, wasalam :D

Tuesday, June 25, 2013

aktiviti di Hostel ~

salam...

alo, alo, alo... selamat tengahari uolls..
hari ni aku takde kelas.. so, ada la masa aku nak post something.. even not important as test.. hoho

disebabkan sekarang masalah jerebu melanda kat tempat belajar aku jugak, aku tak boleh lah nak kuar bandar jalan-jalan menghilangkan boring..
terpaksa la duduk kat bilik je menghadap lappy 24 jam...

so, aktiviti yang aku boleh buat dalam bilik just dengar lagu,
layan fb or belog, makan-makan(memang naik la berat badan aku



and biase student buat kalau takde kelas pagi,kompem2 la ---->


kan, kan, kan... cecece *nampak geleng kepala konon* ngaku jela..
nama pun dah student... except la top student - maybe masa tu tengah study kowt.. (bila la aku nak berubah jadi macam tuh-ngomel sendirian..ish3x)

so, nak kurangkan tido aku pun baca la novel ---> "jangan merajuk sayang" karya lynn allyna..
cewahh, jiwang habis novel yang aku baca.. kuikui - gelak golek-golek atas katil sambil baca novel ~
member2 aku sumer tak percaya aku nie pembaca novel.. huhuhu
sedih T.T

lagipun kalau boleh keluar maybe tak tahan kowt..
panas sangat cuaca sekarang pembawa dek masalah jerebu..
dalam bilik kipas no 5 pun masih lagi berpeluh.. even malam pun..



tapi masih bersyukur sebab masih ada kipas dari takde langsung kann.. alhamdulillah..
so, jangan la merungut kalau masalah terjadi.. sumer tu terjadi pun disebabkan manusia sendiri jugak.. sumer orang pernah buat salah kan, takde manusia yang sempurna dalam dunia nie melainkan-Nya..

p/s:sila jaga kesihatan memasing.. kurangkan aktiviti luar dan banyakkan minum air masak, pakai topeng muka jika keluar rumah..

thats all, adios n wasalam..

Sunday, June 23, 2013

jerebu

salam...

sekarang malaysia diserang masalah jerebu..
tempat aku kat kuantan pun tengah berlaku..
tension jugak sebab tak boleh nak keluar beraktiviti..
nak turun beli makanan dekat cafe pun terpaksa tutup hidung..

disebabkan masalah yang dibawa oleh negara jiran, kita terpaksa 
menanggung kesan tersebut..
harap masalah nie tak berlarutan terlalu lama...
nak ke kelas susah juga, esok dah start..

so, pesanan buat diriku sendiri and pembaca agar jaga kesihatan..
banyakkan minum air masak, pakai topeng muka dan kurangkan aktiviti luar..

.:takyah start kelas esok boleh?cuti jerebu..hehehe:.

thats all,adios


Sunday, June 9, 2013

baby

salam...

perkara yang boleh buat aku geram selain patung bear ialah baby..
comelll sangat2... muke innocent ditambah pula dengan muka yang suci comell itu... so cuteee :D

so, nak diceritekan.. semalam anak mak sedara yang baru beberapa bulan tuh datang rumah... memang menatap habis la dengan baby tuh...
bukan ke orang kate, bau baby ialah bauan syurga...
(hmmm, memang aku cium habis2 la baby tuh.hahaa) 
and and andddd, aku dapat dukung baby tuh.. wahh,teruja aku...
kuikuikui... first time pegang die...

mule2 takut jugak nak dukung.. takut terkulai kepala baby tuh kann... tak pasal2 aku yang bersalah disitu...
baik je budak tuh, tak nangis pun time aku dukung die...
so, disitu menambahkan lagi kegeraman aku terhadap baby...

adew jugak sorang budak nie and tak dipanggil baby dah la sebab da besar, umur dalam 1-2 tahun gitu la...
budak yang chubby2 yang berjalan terkedek2 ala-ala nak jatuh je nampak tu pun boleh buat aku geram nak cubit2.. (bukan cubit yang jahat tuh okeyyh =..= !!)
aku nie penggemar budak techik yang comel2...

so, kalau nampak mula geram nak dukung or cubit2 pipi budak yang montel ituh... geram!!!
and the last speech aku ialah, aku pelik kenapa la ade jugak insan yang boleh pukul/dera budak kecik, buang anak - yang comel2 pulak tuh..
takde rasa kesian langsung aku tengok dieorang dera budak2... ish3x~ aku pulak rasa nak dera2 orang yang mendera budak2 tuh..hahaha :D

anak kan anugerah bagi ibu bapa... pembawa rezeki...
so, jangan la emo n cepat naik angin sangat bila anak nakal sikit, biasa la budak2 nakal.. tegur elok2..
siapa setuju angkat tangan... (hmmm, takde ke ?? - soalan mintak pelempang...hoho)

that all... see ya
wassalam~

Friday, April 26, 2013

Amigurumi corchet

salam...

long time no see ya.. a little bit busy since practical..
you know ?? business is not something that easy to do..
to earn money is difficult.. errmm,for some people like me ~

my brother 1 year older than me suggest that he got one idea to do some business.. its call *knitting* jobs.. 

i say to myself : huh ?? knitting ?? why knitting ??

yeahh, maybe because i like to sewing and something familiar that make him suggest *knitting* job... hurmm...
but, this is not ordinary knitting like making some cloth..
it's knitting to make the DOLLS.. OMG !!!

first problem is : i never knitting before
seconds : i don't know how to make a dolls
thirds : i don't have the tool and material for knitting

this knitting the doll calls Amigurumi Crochet Pattern like down here for example ---->


Photo: * about the book *

She's in doubt if she should eat this tasty shrubbery. Now she's going to be a star in the next Zoomigurumi book, she's inclined to watch her figure.
This beautiful cow doesn't have a name yet. Could you help us with some nice suggestions?

You can find Auroragurumi's previous patterns here: http://www.amigurumipatterns.net/shop/AuroraGurumi/

The new book will be available for presale starting May 15. You can find more info on Zoomigurumi Volume 1 here: http://www.amigurumipatterns.net/booksPhoto: Spring is almost here, Spring bunny can not wait!

http://www.amigurumipatterns.net/shop/A-Morning-Cup-of-Jo-Creations/Spring-Bunny/


Photo: On Valentines day Wasabi the bunny met the love of his life, Lilly! Now they are the proud parents of a beautiful daughter and son. This cute family was made by Kim (Echtstudio) and Cora with the pattern from Zoomigurumi 1.

http://www.amigurumipatterns.net/books/



Photo: Gustav wishes you a nice and relaxing weekend!

http://www.amigurumipatterns.net/shop/Pii_Chii/Gustav-the-Giraffe/


Photo: He's so cute!!

http://www.amigurumipatterns.net/shop/Heather-Jarmusz/Arctic-Penguin-Polar-Buddy/




hahahahaha... i just can only laugh..
IMPOSSIBLE !!! (after i watch how to knitting cherry from u-tube.. its very very very difficult - that just a small cherry ok ~ imagine how i can knitting a doll ??)
i can't make something like dolls up there..
i only can success after 1-3 years later maybe...

so,bro... just give up for that idea ok..
babai Amigurumi doll, babai my bro's dream to sell that doll,
and babai the reader..  sorry for wrong spelling or grammar..

Till then, wasalam











Friday, March 1, 2013

betul kah ? betul kah ?

salam... 

betul kah ??
Psikologist mengatakan:

1. Apabila seseorang itu terlalu ketawa
terbahak-bahak biarpun hanya perkara kecil
yang langsung tidak lucu dan kelihatan
bodoh, dia sebenarnya seorang yg
mempunyai jiwa yg sangat sunyi.

2. Sekiranya seseorang itu banyak tidur, dia
org yang kuat bersedih.

3. Apabila dia kurang bercakap tetapi pantas
dalam berbicara, bermakna dia menyimpan
seribu rahsia.

4. Sekiranya dia sukar untuk mengeluarkan
airmata, dia seorang yg lemah.

5. Kalau senang menangis meskipun benda
yg kecil sahaja, dia seorang yg berhati
lembut.

6. Dan sekiranya dia cepat marah biarpun
perkara sekecil kuman, itu bermakna dia
perlukan kasih sayang.

Berusahalah untuk memahami orang lain,
selepas kita memahami diri kita sendiri.
Bukan 100% betul, tetapi ada sedikit
kebenarannya disitu....
hurmm, renungan bersama... tidak semestinye orang tu happy die betul-betul happy.. mungkin hati die sedang luka dan bersedih tetapi ditutup dengan keriangan dimukanya.. orang sebergitu sememangnya seorang yang tabah dan penyabar.. 
that all for today... hahaha, ending yang tergantung diikat dengan tali ropia..kuikui
till then,wasalam PEACE NO WAR 

Saturday, February 23, 2013

renung-renungan dan amal-amal kan

salam...

sekadar kongsi bersama...
Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.


2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.


3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.


4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.


5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.


6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.


7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.


8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.


9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.


10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.


11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.


12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.


13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.


Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” 
jadilah orang yang sentiasa mahu memperbaiki dirinya kearah kebaikan dan kearah jalan Allah...
till then,Wassalam.

Friday, February 22, 2013

menggamit memori

salam n aloha...

aritu aku adew kemas-kemas bilik (haa, rajin tak aku) *perasan bebenor*
sedang aku susun baju yang ibarat bergunung ganang tu, terjumpa la gamba satu kelas time aku darjah 6...
wahhhhh, macam tak percaye jew muke aku camtuh..

selenge giler time tuh.. hahaha (well, muke tak matang lagi)
dannn... bukan muke aku sorang jew camtuh... 
member-member aku yang lain pown 2 x 1000000 jew belake sumer...
klakar la pulakkkk *sambil gelak bergolek-golek atas katil*

sumer muke kenik-kenik jew lagi.. 
biase la.. tak pandai berlawo n berfesen fashion..
budok laki pown sumer tak hensem lagi (hurrmm, lagi ??)
bak kate orang tue-tue, belake still muke comot-comot..

tapi bile tengok lame-lame gamba tuh, 
teringat pulak perangai masing-masing.. peristiwa-peristiwa yang blaku.. kelakar ade, sedih adew, marah n lain-lain..
memang happening giler la time dulu-dulu..

rindu jugak kat member-member.. tapi bile terserempak dah jadi kekok plak nak tegur...
dah la aku nie jenis yang tak bermesra n jenis yang tak friendly sangat.. nak suruh aku tegur dulu..
hurmm memang kirim salam lah jawabnyew...
mesti korang ingat aku nie jenis yang sombong n lupe kawan kan ?
huhuuu...

tapiii kalo korang tegur dulu, aku riuh je nak berborok..
well, cume mule-mule jew k.o sikit nak  bercakap..
so, kalo sesape yang mengenali diriku ini tapi aku tak tegur korang kat luar... aku mintak maaf sangat2.. 
sifat aku memang macam tuh,susah sikit...

sampai sini je la aku berceloteh...
i miss uolls _6 Pintar_ S.K.L

till then, wassalam
 


 

`

Wednesday, February 20, 2013

praktikal di Alaska


Salam…
Hye uolls, how r u today ?
Erm,no answer huh !! *so sad*
Nak tau, hari-hari aku ngan member yang same prac ngan aku nie rupenyer practikal kat salah tempat kowt..

Tah camner kiteorang leh tercampak practical kat Alaska..
Rase-rase arituh mintak practical kat Malaysia jer, last-last dapat kat Alaska…
Ish ish ish… kesian kiteorang…

Nak mati kesejukkan dah kat tempat tuh…
Hermm,sebenarnyew ini yang terjadi kat kiteorang --->

Bukan Negara Alaska betul-betul.. tajuk jew gempak..
Actually (bpew kali “sebenarnyew” da….) tempat practical kiteorang nie kat Malaysia jew..
Tapi ape yang menyebabkan aku cakap aku practical kat Alaska adalah sebab kat opis tuh memang sejuk giler-giler ala kat Alaska jew..
Kebekuan dah aku ngan member aku nie ha..

Pakai sweater ngan stoking pown macam tak lut=berkesan jew…
Still rase sejuk…
Lebih-lebih lagi kat ujung-ujung jari tangan ngan kaki…. Bbrrrrr..
Nak menaip pown dah keras jari tangan nie… memang bergosok sokmo la tangan sambil menghembuskan wap nafas ke tangan tuh… (ceh !! bajet ko duduk ovesi jerp) *

Dah lerr direct ddue-due ekon = aircond (not ekonomi yerp) kene kat tempat kiteorang..
Memang nak tuju nyew tepat-tepat kat kiteorang kowt..
Sangat terbaik la kan… yang adew akak sowang nieh tempat die tak kena sangat ekon, so memang die suke la kannnnn on ekon te minimum se minimum nyew… due-due ekon lak tuh…
Aku yang kepanasan hati nie tak jadi nak marah dek sejuk ekon tuh..

Adew aku mengamuk kat situ satu hari nanti (ceh !! macam berani je derr)
Aritu adew la jugak aku berani kan diri selow slow *means tinggikan suhu,dr 16’c ke 20’c)
Hemm,hampeh je usaha aku tuh…. Akak tuh gie kuatkan balik ekon tuh sambil buat muke tak puas ati sebab orang lain *kiteorang la tuh* slow kan ekon..

Masalahnyew kiteorang nieh dah sejuk kebekuan dah..
Sedih kiteorang rase… pliss faham kiteorang nie akak…. Plisssss *sengih nampak gigi sambil kelip mata berkali-kali*

p/s : tolong jangan jual ikan*selfish* dan pliss faham situasi orang di sekeliling anda… prihatin lah akan masalah orang lain.. _pesanan ikhlas dari saya dan orang2 yang prihatin_

till then,wasalam.. peace NO WAR

Saturday, February 9, 2013

holiday time, happy time

salam...

first of all, i want to wish
"gong xi fa cai" (is it right??? if wrong i apologize) 

so,disebabkan perayaan tahun baru cina nie la aku dapat cuti even tambah  2 hari jerp... tapi bersyukur la jugak dari tak dapat cuti langsung kan....
and the best part is...................................
sumer adik beradik aku dapat berkumpul balik rumah cuma sorang je tak de sebab tak dapat cuti...

happy sebab sumer orang balik,happy sebab rumah nie jadi riuh-rendah dibuatnye...hahaha
macam2 perangai dan ragam memasing..

and perkare lain yang buat aku happy ialah.. 
kalo ramai balik,ramai banyak la makanan sedap2 yang adew...
(heh!!! tu point yang nak citer sebenarnyew kan wahai diri'ku')
kui kui kui~

hermm,korang happy tak macam saya???
mesti korang happy yerr especially to my dearest friend yoo sook ying ... happy chinesse new year ~
hope we will meet again...

that all for today,sayonara and zaijian...

Segmen : jadikan follower overload

salam...

malam2 gini aku malas nak perah otak nak wat ayat..
so,aku join segmen nie je ----->


hahahaha,memang aku nak overloadkan page belog aku nieh dengan follower2 sampai meletop (heh!!! kalo la blh meletop page dek follower, yang blh meletopnyew pown lappy nie ha...)
ok,kalo korang pown nk join klik je banner tuh...

opps,sebelom terlupa... tarikh luput segmen nieh 13 feb yerr kawan-kawan... harrr,skema tetibak... 
so,hurry up !!!

till then,wassalam

Thursday, January 3, 2013

jealous -_-

salam...

tahun baru dah tibe (pfft,padahal dah 3 hari berlalu)
u know ?? (not a korean group ok..)
hari terakhir tahun 2012 iaitu pada 31.12.2012 seorang dari empat orang  praktikal selain aku n my geng dah habis praktikal...

sedih jugak walaupun just 2 minggu jew berkenal sua...
baru nak rapat n bergurau senda-sendi dah die dah habis... 
akak tu yang paling ok aku boleh bergaul dari yang lagi 3 tuh...
die sporting r... baik pown baik (ehem-ehem, xboleh puji lelebih. nanti kembang plak akak tuh...hehehe)

dalam sedih-sedih tu adew la plak tetibe timbul rase cemburu xbuta dan xtuli...
mane x jeles.. pas nie die dah bleh rehat..
aku ?? hermm, lagi 4 bulan lebih nak habis (haa tu laaa, sape suruh masuk lambat - TETIBE !!!)

jeles sebab akak tu dah terlepas dari mengadap akaun2 tu sumer yang pening2 lalat maklumatnyew..
jeles sebab akak tuh dah terlepas dari arahan n dimarahi manager tuh (opss, sori sori..)
jeles sebab die habis awal, jeles sebab keje die terpakse kiteorang siap n habis kan... huhuhu :(

and banyak lagi jeles-jeles yang lain.. kerhh...
so, kesimpulannye disini....
goodbye akak~ moge berjaya dimana2 saja akak berada..hhehe

till then, wassalam... P.E.A.C.E 

Tuesday, January 1, 2013

H.N.Y

salam...


mulakan azam baru dengan semangat...
tapi azam yang molek2 blake la harapnyew..

so to all blogger and friends ---> good luck n do ur best !!!
that all,wassalam :D
Shiny Green Star