Saturday, February 23, 2013

renung-renungan dan amal-amal kan

salam...

sekadar kongsi bersama...
Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.


2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.


3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.


4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.


5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.


6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.


7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.


8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.


9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.


10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.


11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.


12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.


13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.


Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” 
jadilah orang yang sentiasa mahu memperbaiki dirinya kearah kebaikan dan kearah jalan Allah...
till then,Wassalam.

Friday, February 22, 2013

menggamit memori

salam n aloha...

aritu aku adew kemas-kemas bilik (haa, rajin tak aku) *perasan bebenor*
sedang aku susun baju yang ibarat bergunung ganang tu, terjumpa la gamba satu kelas time aku darjah 6...
wahhhhh, macam tak percaye jew muke aku camtuh..

selenge giler time tuh.. hahaha (well, muke tak matang lagi)
dannn... bukan muke aku sorang jew camtuh... 
member-member aku yang lain pown 2 x 1000000 jew belake sumer...
klakar la pulakkkk *sambil gelak bergolek-golek atas katil*

sumer muke kenik-kenik jew lagi.. 
biase la.. tak pandai berlawo n berfesen fashion..
budok laki pown sumer tak hensem lagi (hurrmm, lagi ??)
bak kate orang tue-tue, belake still muke comot-comot..

tapi bile tengok lame-lame gamba tuh, 
teringat pulak perangai masing-masing.. peristiwa-peristiwa yang blaku.. kelakar ade, sedih adew, marah n lain-lain..
memang happening giler la time dulu-dulu..

rindu jugak kat member-member.. tapi bile terserempak dah jadi kekok plak nak tegur...
dah la aku nie jenis yang tak bermesra n jenis yang tak friendly sangat.. nak suruh aku tegur dulu..
hurmm memang kirim salam lah jawabnyew...
mesti korang ingat aku nie jenis yang sombong n lupe kawan kan ?
huhuuu...

tapiii kalo korang tegur dulu, aku riuh je nak berborok..
well, cume mule-mule jew k.o sikit nak  bercakap..
so, kalo sesape yang mengenali diriku ini tapi aku tak tegur korang kat luar... aku mintak maaf sangat2.. 
sifat aku memang macam tuh,susah sikit...

sampai sini je la aku berceloteh...
i miss uolls _6 Pintar_ S.K.L

till then, wassalam
 


 

`

Wednesday, February 20, 2013

praktikal di Alaska


Salam…
Hye uolls, how r u today ?
Erm,no answer huh !! *so sad*
Nak tau, hari-hari aku ngan member yang same prac ngan aku nie rupenyer practikal kat salah tempat kowt..

Tah camner kiteorang leh tercampak practical kat Alaska..
Rase-rase arituh mintak practical kat Malaysia jer, last-last dapat kat Alaska…
Ish ish ish… kesian kiteorang…

Nak mati kesejukkan dah kat tempat tuh…
Hermm,sebenarnyew ini yang terjadi kat kiteorang --->

Bukan Negara Alaska betul-betul.. tajuk jew gempak..
Actually (bpew kali “sebenarnyew” da….) tempat practical kiteorang nie kat Malaysia jew..
Tapi ape yang menyebabkan aku cakap aku practical kat Alaska adalah sebab kat opis tuh memang sejuk giler-giler ala kat Alaska jew..
Kebekuan dah aku ngan member aku nie ha..

Pakai sweater ngan stoking pown macam tak lut=berkesan jew…
Still rase sejuk…
Lebih-lebih lagi kat ujung-ujung jari tangan ngan kaki…. Bbrrrrr..
Nak menaip pown dah keras jari tangan nie… memang bergosok sokmo la tangan sambil menghembuskan wap nafas ke tangan tuh… (ceh !! bajet ko duduk ovesi jerp) *

Dah lerr direct ddue-due ekon = aircond (not ekonomi yerp) kene kat tempat kiteorang..
Memang nak tuju nyew tepat-tepat kat kiteorang kowt..
Sangat terbaik la kan… yang adew akak sowang nieh tempat die tak kena sangat ekon, so memang die suke la kannnnn on ekon te minimum se minimum nyew… due-due ekon lak tuh…
Aku yang kepanasan hati nie tak jadi nak marah dek sejuk ekon tuh..

Adew aku mengamuk kat situ satu hari nanti (ceh !! macam berani je derr)
Aritu adew la jugak aku berani kan diri selow slow *means tinggikan suhu,dr 16’c ke 20’c)
Hemm,hampeh je usaha aku tuh…. Akak tuh gie kuatkan balik ekon tuh sambil buat muke tak puas ati sebab orang lain *kiteorang la tuh* slow kan ekon..

Masalahnyew kiteorang nieh dah sejuk kebekuan dah..
Sedih kiteorang rase… pliss faham kiteorang nie akak…. Plisssss *sengih nampak gigi sambil kelip mata berkali-kali*

p/s : tolong jangan jual ikan*selfish* dan pliss faham situasi orang di sekeliling anda… prihatin lah akan masalah orang lain.. _pesanan ikhlas dari saya dan orang2 yang prihatin_

till then,wasalam.. peace NO WAR

Saturday, February 9, 2013

holiday time, happy time

salam...

first of all, i want to wish
"gong xi fa cai" (is it right??? if wrong i apologize) 

so,disebabkan perayaan tahun baru cina nie la aku dapat cuti even tambah  2 hari jerp... tapi bersyukur la jugak dari tak dapat cuti langsung kan....
and the best part is...................................
sumer adik beradik aku dapat berkumpul balik rumah cuma sorang je tak de sebab tak dapat cuti...

happy sebab sumer orang balik,happy sebab rumah nie jadi riuh-rendah dibuatnye...hahaha
macam2 perangai dan ragam memasing..

and perkare lain yang buat aku happy ialah.. 
kalo ramai balik,ramai banyak la makanan sedap2 yang adew...
(heh!!! tu point yang nak citer sebenarnyew kan wahai diri'ku')
kui kui kui~

hermm,korang happy tak macam saya???
mesti korang happy yerr especially to my dearest friend yoo sook ying ... happy chinesse new year ~
hope we will meet again...

that all for today,sayonara and zaijian...

Segmen : jadikan follower overload

salam...

malam2 gini aku malas nak perah otak nak wat ayat..
so,aku join segmen nie je ----->


hahahaha,memang aku nak overloadkan page belog aku nieh dengan follower2 sampai meletop (heh!!! kalo la blh meletop page dek follower, yang blh meletopnyew pown lappy nie ha...)
ok,kalo korang pown nk join klik je banner tuh...

opps,sebelom terlupa... tarikh luput segmen nieh 13 feb yerr kawan-kawan... harrr,skema tetibak... 
so,hurry up !!!

till then,wassalam

Shiny Green Star