Friday, June 28, 2013

kawan kerana rupa dan harta... cehh !!!

salam...

tajuk post kali nie banyak berlaku di sekeliling kita...
antara sedar dan tak sedar je..
aku paling pantang kalau orang jenis yang agak memilih kawan..
lebih-lebih lagi kalau seseorang nak pilih kawan yang cantek, kaya, hot and glamour jerrr...

especially kalau dia jenis perasan yang diri dia tu cantik sannngat..kompem nak pilih kawan yang sewaktu dengannya... 
*pelik aku dengan orang macam tuh*

tu baru satu kes, ade jugak jenis kawan sebab orang tu kaya..
alang-alang kawan tu boleh la belanja-belanja kannn...
kalau berkawan sebab hati ikhlas tu alhamdulillah la, takde niat sebergitu...

tapi jenis berkawan sebab latar belakang orang tu or adew udang disebalik batu... *kesian udang tuh,selalu dipersalahkan* ish3x
tu memang mintak pelempang laju-laju jerp aku nak bagi..

ok, yang tuh kita tak kisah sangat..
tapi ade jugak yang satu ni, dah la memilih kawan yang cantik2 je.. pastu membuli or mensisihkan orang yang kononnya tak setaraf dengan diri dia la kooowwt... 
yang tu aku eeiiyy eeiiyy je kann..
hakhakhak... jangan la sebabkan orang tu tak cantik korang boleh layan die sesuke hati..

agak-agak la sikit kalau nak memilih kawan tuh.. 
jangan la sampai menyakitkan hati orang lain..
kawan biar seribu-sejuta pun takpe,takde sape nak larang.. kalau ade meh sini aku bagi flying kick free on charge je.. kekasih biar satu - yang ni jangan nak lebih2 yerr..

muka dah cantik, dapat geng cantik2, kann lagi cantik kalau perangai pun cantik.. sweet giituuwww
so, jaga adab pergaulan sesama manusia dan batas2 pergaulan jika bersama orang bukan mahram..

bukan nak berceramah or berlagak baik n alim..
just nak menegakkan keadilan sesama manusia.. sebab perkara ni berlaku di sekeliling dan banyak aku dengar cerita dan kesedihan orang lain.. walaupun perkara tu tak terjadi dekat kita, tapi tak adil bagi orang yang menanggung semua tu..
semua ciptaan Allah cantik tapi takde satu pun yang sempurna melainkan-Nya, cuma kita yang buta.. 
hanya pandai menilai dari luaran saje..

semua kekayaan dan kecantikkan tu sementara dan kita nie hanya pinjam je..bila2 je Allah boleh tarik balik.. 
so, bersykurlah dan jangan mensia-siakan kelebihan itu dengan melakukan sikap yang menampakkan keburukan disebalik kelebihan itu..

sampai sini je luahan hari ni..
nak tido golek-golek atas tilam yang empuk - yeahh, balik kg
till then, wasalam :D

Tuesday, June 25, 2013

aktiviti di Hostel ~

salam...

alo, alo, alo... selamat tengahari uolls..
hari ni aku takde kelas.. so, ada la masa aku nak post something.. even not important as test.. hoho

disebabkan sekarang masalah jerebu melanda kat tempat belajar aku jugak, aku tak boleh lah nak kuar bandar jalan-jalan menghilangkan boring..
terpaksa la duduk kat bilik je menghadap lappy 24 jam...

so, aktiviti yang aku boleh buat dalam bilik just dengar lagu,
layan fb or belog, makan-makan(memang naik la berat badan aku



and biase student buat kalau takde kelas pagi,kompem2 la ---->


kan, kan, kan... cecece *nampak geleng kepala konon* ngaku jela..
nama pun dah student... except la top student - maybe masa tu tengah study kowt.. (bila la aku nak berubah jadi macam tuh-ngomel sendirian..ish3x)

so, nak kurangkan tido aku pun baca la novel ---> "jangan merajuk sayang" karya lynn allyna..
cewahh, jiwang habis novel yang aku baca.. kuikui - gelak golek-golek atas katil sambil baca novel ~
member2 aku sumer tak percaya aku nie pembaca novel.. huhuhu
sedih T.T

lagipun kalau boleh keluar maybe tak tahan kowt..
panas sangat cuaca sekarang pembawa dek masalah jerebu..
dalam bilik kipas no 5 pun masih lagi berpeluh.. even malam pun..



tapi masih bersyukur sebab masih ada kipas dari takde langsung kann.. alhamdulillah..
so, jangan la merungut kalau masalah terjadi.. sumer tu terjadi pun disebabkan manusia sendiri jugak.. sumer orang pernah buat salah kan, takde manusia yang sempurna dalam dunia nie melainkan-Nya..

p/s:sila jaga kesihatan memasing.. kurangkan aktiviti luar dan banyakkan minum air masak, pakai topeng muka jika keluar rumah..

thats all, adios n wasalam..

Sunday, June 23, 2013

jerebu

salam...

sekarang malaysia diserang masalah jerebu..
tempat aku kat kuantan pun tengah berlaku..
tension jugak sebab tak boleh nak keluar beraktiviti..
nak turun beli makanan dekat cafe pun terpaksa tutup hidung..

disebabkan masalah yang dibawa oleh negara jiran, kita terpaksa 
menanggung kesan tersebut..
harap masalah nie tak berlarutan terlalu lama...
nak ke kelas susah juga, esok dah start..

so, pesanan buat diriku sendiri and pembaca agar jaga kesihatan..
banyakkan minum air masak, pakai topeng muka dan kurangkan aktiviti luar..

.:takyah start kelas esok boleh?cuti jerebu..hehehe:.

thats all,adios


Sunday, June 9, 2013

baby

salam...

perkara yang boleh buat aku geram selain patung bear ialah baby..
comelll sangat2... muke innocent ditambah pula dengan muka yang suci comell itu... so cuteee :D

so, nak diceritekan.. semalam anak mak sedara yang baru beberapa bulan tuh datang rumah... memang menatap habis la dengan baby tuh...
bukan ke orang kate, bau baby ialah bauan syurga...
(hmmm, memang aku cium habis2 la baby tuh.hahaa) 
and and andddd, aku dapat dukung baby tuh.. wahh,teruja aku...
kuikuikui... first time pegang die...

mule2 takut jugak nak dukung.. takut terkulai kepala baby tuh kann... tak pasal2 aku yang bersalah disitu...
baik je budak tuh, tak nangis pun time aku dukung die...
so, disitu menambahkan lagi kegeraman aku terhadap baby...

adew jugak sorang budak nie and tak dipanggil baby dah la sebab da besar, umur dalam 1-2 tahun gitu la...
budak yang chubby2 yang berjalan terkedek2 ala-ala nak jatuh je nampak tu pun boleh buat aku geram nak cubit2.. (bukan cubit yang jahat tuh okeyyh =..= !!)
aku nie penggemar budak techik yang comel2...

so, kalau nampak mula geram nak dukung or cubit2 pipi budak yang montel ituh... geram!!!
and the last speech aku ialah, aku pelik kenapa la ade jugak insan yang boleh pukul/dera budak kecik, buang anak - yang comel2 pulak tuh..
takde rasa kesian langsung aku tengok dieorang dera budak2... ish3x~ aku pulak rasa nak dera2 orang yang mendera budak2 tuh..hahaha :D

anak kan anugerah bagi ibu bapa... pembawa rezeki...
so, jangan la emo n cepat naik angin sangat bila anak nakal sikit, biasa la budak2 nakal.. tegur elok2..
siapa setuju angkat tangan... (hmmm, takde ke ?? - soalan mintak pelempang...hoho)

that all... see ya
wassalam~
Shiny Green Star