Sunday, December 30, 2012

2# mistake

salam...

cerite ini tiada kene mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia..

ini cerite mengenai aku dan bukan rekaan semata-mata...hehehe

Semua orang pernah melakukan kesilapan.. betul kan???
Manusia tak akan lari dari melakukan kesilapan...
Tapi aku??? Yess, haritu aku adew buat silap mase buat keje... masalahnye kesilapan yang besar...
Takut sangat... dah rase nak nangis je kat situ....

The story is : adew satu system yang diguna pakai untuk orang akauntan iaitu system UBS..
And the prob is aku terdelete satu program dalam system UBS tuh.. bukan sengaja pown... aku ter’klik’ no mase ayat nieh kuar...

Connection time out. Want to continue ---> [yes] [no]

Are you sure ---> [yes] [no]

Aku ingat ke connection internet..but actually the connection between computer and system UBS..
And the result kuar lah ayat nie mase aku nak bukak system UBS tu :

The UBS is expired ---> [Active upgrade] [setting] [exit]

member aku plak cakap bagitau jew dekat manager tuh...
wahh !!! lagi getar kepala lutut aku..
Tak pasal2 kene marah nanti....

And nak tak nak kene la bagitau jugak sebab dah tak tau nak wat camner lagi dah.. tanye budak praktikal yang lain pown dieorang tak tau nak settle kan masalah tu..
Bagitau manager tu pown dah betul2 nak dekat waktu balik..

Tawakal jew lah ape nak jadi pown janji masalah tu settle..
So,kiteorang bagitau je lah manager tuh..
Nada die mase tu macam nak mengamuk gak la tapi die tanye kiteorang camner bleh jadi camtu..
Aku bagitau je la.. manager tu marah jugak la and die suruh akak sorang yang kire pakar jugak r dalam bab2 komputer nie tengok2kan...
Mujur die x dew mood nak marah2 sgt maybe sebab nak balik dah kowt... muahahaha.... fuhh !!! selamat..

alhamdulillah.. syukur diberi pertolongan dan perlindungan oleh Allah swt... so, not everything we can control ourself..
now, i only have do the best... chayok !!!

till then,wassalam...







  

Monday, December 24, 2012

1# my work

salam...

selamat cuti kepada sumer... hoho 
happy sebab aku takyah gie keje harinie..hahaha,jahat tak???
ok nak citer kat sini pengalaman aku praktikal sepanjang minggu lepas.. diatas permintaan member aku(heh!! ingat ko glamorr sangat dapat permintaan segalak =.=)aku post la entry nie..

hermm first day...
aku bangun,solat subuh,mandi,bersiap,sarapan and blah ke tempat praktikal...
sampai2,member se'geng' dengan aku dah tercongok kat depan opis tuh..hehehe... buat muke selenge turun kereta and gie kat die..
sorry naik kapal terbang frenzz.. >.< 

naik tangga menuju ke opis tuh dengan penuh debaran di dada(hah,amik kau kuar terus sastera BM aku)..
masuk2,berjumpa dengan seorang akak nie salah sorang pengurus besar jugak la kat company nieh(akak tuh yang suruh panggil macam tuh okeyhh,she said no need to call her puan)-ingat tak kahwin lagi...hoho..

kiteorang ditaklimat oleh akak tuh mengenai kerje2 kat situ and rules ditempat kerja...ok,dengan penuh tawaduq nyerr kiteorang dengar...hahaha
tapi ayat yang tak leh blahnye akak tuh siap bagi WARNING lagi..
she said

-silence kan phone(normal la kan..taak kesah sangat yang nie)-tak suruh pown memang kene buat...
-jangan main phone masa waktu opis. break time boleh(it means from 1pm until 2pm ONLY T__T)
-jangan search internet gune komputer opis even phone sendiri..pakai broadband sendiri pun tak boleh.. melainkan saya yang suruh awak cari maklumat menggunakan internet..paham??

and perkara lain lagi lah nasihat die...garang wooo..nak telan air liur pown takut.. akak tuh punye garang macam nak menyoal siasat penjenayah yang sgt dikehendaki je-kiteorang la tuh...
lepas tu baru akak tuh bawak kiteorang masuk and perkenalkan pekerja2 lain and 4 orang lagi budak praktiikal..
1 dari ukm,1 dari uitm and 2 lagi dari unitech tak silap aku..
sumer budak degree..wah rase tercabar gak kat situ...ngee~

baru nak melabuhkan punggung diatas kerusi yang tak bapew nak empuk tuh akak dah suruh amik satu file sebuah company yang menjalankan perniagaan berkontrak.. haa... dari situ lah bermulanye penderitaan kiteorang..uwaa..

banyak perkara baru yang tak pernah blaja mase kelas UBS.. memang pening lah... dah la company tu banyak buat salah dalam keep in data dalam buku perbelanjaan dieorang... dalam buku tulis lain dalam penyata tulis lain..hah,memang cari nahas betoi la ngan kiteorang... terpakse la tanye akak nak buat camner dengan masalah camnie.. pikir 20 kali gak nak gie tanye akak tuh...mau die marah...sentap kat situ jap gi kang...

mujur mood akak tu ok..die terang la kat kiteorang...
then,kiteorang smbung la keep in company tuh punye expenses dalam sistem UBS-ikut kefahaman kiteorang tyme blaja arituh...

---->5 minute kemudian...................

akak tuh datang nak cek kiteorang buat..aaarrgghhhh..
habis la.. mule2 akak tuh cek,die senyap je...
sekali die bukak mulut,sumer die komen..

akak : nie kenape masuk kat sini??? nie gune code xxxx/xxx...
expenses nie kene tulis description macam nie..ish kamu nie.. kamu blaja tak mase kat sane?? banyak salah nie.. buat semula!!

kuang kuang kuang...kan dah kene marah.. kiteorang senyap je la..
tak kan nak melawan plak kowt... baiki la blek sumer tuh..
pening tuh takyah cakap la.. kalah sakit magrain...
nak nagis pown adew..huhuhu
nak balik jeww pikir tyme tuh... rase mase berjalan macam lambat sangat...

to be continue.................   

Monday, December 10, 2012

alhamdulillah~

salam...

alhamdulillah... ^_______^ (hamboiyh, leborr bebenor senyumnyew)
well, bukan ape... hari nie result keluar..
semua lulus tapi pointer tak la gempak sangat...
tapi x kesah sangat sebab aku usaha aritu pown ala-ala kadar jer... kepala buat hal and tak bapew sehat... 
dah citer aritu ---> click me~

so, time jawab tu.. memang tawakal je lah..
tak kesah dah bpew pointer dapat asal kan sumer lulus...

then, hari nie check result... tak sangka plak pointer ok...
alhamdulillah sangat2... 
berkat semangat dan dorongan mak ngan ayah... (muaaaahhh love u mum and dad soooooooooooo much <3)- kiss kiri kiss kanan...
dan jugak kawan2 aku yang tak stop2 anta mesej bagi semangat...
sob sob sob (terharu jap)
uoollllllssss the best friends i ever had....

walaupun kadang2 (kadang2 kerrrr ???) adew gaduh bertekak n bermasam muke yang memang dah tersedia masam tuh...korang still setia berkawan dengan aku (harkk,setia ??? bleh bla ayat)
hakhakhakhak.. ok2, kalo ayat setia tu geli didengar...
aku tukar yerr...kite gune faithful ok tak ??? wahhh, keeeelasss gitu... rewind : korang still "faithful" berkawan dengan aku...
amacam ??? tak tegak dah kan bulu roma korang dengar ayat tu ???

geli lagi dengar ??? 
google sendiri je la yerrk.. maaf...
aku dah start melalut dari citer asalnyew...
btw, aku bersyukur dengan apa yang aku terima selama ini...
alhamdulillah...

harap sumer member2 aku dapat keputusan yang cemerlang dan yang penting lulus...

SAY ALHAMDULILLAH FOR EVERYTHING THAT U GOT... DON'T ANGRY IF U DON'T GET WHAT U WANT... MAYBE U WILL GET SOMETHING BETTER THAN WHAT U WISH... ISTIGHFAR AND ALHAMDULILLAH...
ITS NOT HARD TO SAY IT...


ALHAMDULILLAH~
salam penutup dari saya

Thursday, December 6, 2012

segmen : aku gila blog

salam...

tadaaa...... segmen lagi (^___^)v
meh join meh... blake ramei2 join...
boleh tambah follower and kenalan.... nak join click banner di bawah (hoho, skemanyew la ko wahai ayat oii~)
well, adew aku kesah..
aku tulis, korang bace je ea.... lalalala (ayat mintak pelempang,muahahahaha)



simple mimple jew syarat2 nyew... tak susah mane..
kalo korang gila belog, moh lekas join.... jangan lupe ajok member2 skali yark..

tak paham google translate yerr(memang berzaman la nunggu kuikui)
K.O.I - O.R.A.N.G - P.A.H.A.N.G !!!
ok lah, selamat ber'join'...

salam~ v(n___n)v peace no war

new drama ~

salam...

new korean drama...
really want to watch it.... huhuhu
School 2013 and Cheongdamdong Alice ...
just click at that title to see the synopsis..

seem interesting and funny...


School 2013

Cheongdamdong Alice

hurmm, are you extracted too ???
hehehehe~

hope this drama not bored and many conflict... cuz i don't like it...
okay... gonna sleep,salam~


semakin dekat,semakin seram sejuk~

salam...

seram sejuk, tegak bulu roma aku bila dah semakin dekat...
wahh,tak sanggup aku nak tengok saat tuh...
rase kecut perut, sesak nafas and sewaktu dengannye sume adew...
macam mane aku nak menghadapinye ??? ok ke tak nanti ???
boleh ke aku buat dengan baik ??? 

ok, aku tak nak cakap berlapik2 dah...
minggu depan result aku akan keluar... minggu depan jugak minggu last cuti aku... huhuhu
tang result tuh memang tak tau lah camner nak mengahdapinya nanti, ok ke tak result aku nanti ??? gelabah berpeluh la aku jawabnye.... haduii, hope pass pown ok dah...
jangan adew plak subjek yang aku kena carry plak sem 5 nanti sudah la...

minggu depan last aku nak tido sampai tegahari, rehat goyang-goyang kaki or menternak lemak... sob sob sob
well, maklumlah dah tiba mase untuk praktikal selama 5 bulan...
hah!!! korang jangan ingat aku 6 bulan cuti duk umah, saje2 jew okeyhh..... 5 bulan bekerja... 

hope orang di tempat praktikal tuh sumernyew sporting n baik2...
kerja yang dieorang bagi hope dapat selesaikan dengan baik...
hope jugak kerja tuh yang aku boleh buat...
takut jugak bile dieorang bagi kerja tuh, tercengang n ternganga jew menatap kerja yang tak faham macam mane nak buat tuh...
tak pasal2 kena tengking dek akak2 n makcik2 kat situ(huhu, aku paling takut orang tengking n marah sebab kerja yang aku buat)

mau aku tak datang dah esoknyew... hehehe (kalo nak cari nahas, boleh la buat)
doa kan aku dapat result ok n boleh buat dengan baik tyme praktikal tu nanti yer...

ok lah, GOOD LUCK KAT MEMBER2 AKU YANG SENASIB DENGANKU (MASA PRAKTIKAL NANTI)... BUAT MOLEK2 MASA PRAKTIKAL NANTI YERR KORANG2 SUMER... HOPE KORANG DAPAT RESULT YANG CEMERLANG.. AMIN ~

out with smile, salam :D



 

Wednesday, December 5, 2012

segmen : grand blogwalking

salam...

nape aku join segmen nieh??
aku join segmen nieh sebab nampak cam menarik jew...
aku banyak la jugak join segmen tapi satu pown aku tak pernah menang (huhu,menyedihkan kan???)
well,tak kesah sangat pown menang ke tak...
join segmen nieh boleh menambahkan kenalan dalam dunia belog nie kan.... who agree???

ermm?? korang nak join jugak??
eh eh, mane boleh nanti korang kebas peluang aku nak menang hadiah (hahaha,macam gaye dah menang jew..)

ok2...dah nampak muka korang macam dah kelat2 masam semacam jew..
kesian lah pulak (eh?? bukan kalo reaksi muke camtu nak marah ke??)hoho,adew aku kesaahhhh.....
hahaha, aku guro jerp... nak join click jew banner nieh okeyh





jangan lame2 sebab tarikh segmen nie sampai 7.12.12 je tau..
kalo korang menang, share2 la sket (hoho,gurou jerp)
okeyh la.... good luck ye u oulls....


ok,till my next update.. see ya~ salam :D



Saturday, December 1, 2012

cutiku bermula.. 1..2...3...start!!!!

salam...


dalam bulan nie(nak ujung bulan dah pown...huhuhu)
ramai dah start cuti.. tak kire lah cuti sekolah ke, cuti tengah sem ke, cuti sem ke cuti sakit ke(opss,itu lain citer kan) n aper jenis cuti lah yang adew dalam dunia nie, aku ucapkan
HAPPY HOLIDAY TO U GUYS...(pow* pow* pow* - kasi bunge api sket)

cuti, cuti jugak tapi buat lah aktiviti yang berfaedah sket pada cuti kali nie... jangan nak enjoy gie holiday ke luar negara or taman tema je kejenyew...
ce skali due kale tolong kat rumah korang tuh...
tolong ibu kemas rumah ke tolong bapak ke.. tolong lah parent korang tuh,ringan kan beban dieorang...
bukan slalu.. kan pahala tu.. tak salah kan ???

disamping tuh, sumer aktiviti yang korang buat tuh senaman jugak.. menyihatkan badan.. (cewah,aku nie gaye dah  jadik pakar motivasi kesihatan la plak,hoho)

aku cuti nie macam biase la, tukang mengemas umah, memasak, membasuh baju and so on keje yang sewaktu dengannya..
kadang2 adew jugak keje yang aku skip..hoho
malas seberat batu bata 100 ketul menghempap aku,tu lah jadiknyew
nak kte aku terer dalam sumer bidang ekonomi rumah tangga nie tak la hebat mane.. bajet je lebih(ok,aku sedar kelemahan itu)

so,waktu cuti nie la korang nak blaja cara memasak ke or nak improve kan lagi teknik memasak korang.. kan berfaedah sket dari membazirkan duit gie jalan2...
tak salah nak pergi melancong untuk rehatkan minda tapi takkan korang melancong sampai habis cuti kan...

cuti nie jugak korang boleh tingkatkan ibadah korang...
masa free nie la korang nak menghafal al-quran...
boleh buat solat sunat banyak2...

walaupun aku nie tak rajin,tapi buat la jugak kan...
so, gunakan cuti korang dengan sesuatu yang lebih berfaedah..

ok,out dulu... selamat beramal dan wassalam~

SELAMAT BERCUTI!!!!

Shiny Green Star