Saturday, July 14, 2012

kuih tradisional~

salam...


caye tak korang kalo aku kate aku buat dodol...
hahaha... ape??tak caye??
hamboih,hamboih...tak caye yeww...
nak bukti kew...


tak yah bukti-bukti nyew lah,bukannye aku nie penjenayah yang di dakwa nak tunjuk bukti-bukti bagai..
sebab aku just kelentong korang jerpp..
correction di atas,aku bukan buat dodol.. tapi,aku gie tengok orang buat dodol...
aku tukang makan sajew..hoho...


bab makan,bagi je kat aku.. tapi mesti makanan yang halal lagi suci la..tak mo yang haram-haram ok...
hahhaa...rajin tak aku gie kenduri *heh!! =..= tu pown kene pakse  sepoloh kali oleh mak den*
aku nie kuuuurreeennnggg sket kali bab2 gie kenduri nie...
bukan apew,malas nak bersiap.. nak kene gosok baju satu hal...
hadoooiiyy~


and satu lagi masalah negara aku tak beberape suke gie kenduri nie ialah sebab aku nie tak pandai nak bergaul dan bermesra dengan orang..
kalo orang tanye sepatah,aku jawab sepatah..
tu je la... kalo nak berborak macam ala2 kawan rapat tuh memang jaoh berbatu la jawabnyew...
seriously, memang tak pandai..kekok bengkok jew rase dengan orang lain..


ok,berbalik citer dodol tuh.. kan aku kate aku gie tengok orang wat dodol.. mesti la duduk berdekatan dengan kuali dodol tu kan,so memang kene serang sokmo la dek asap berkepul-kepul tu..
mata dah meroh berair-air dah...pedih kowt...
aku lari kanan,asap bertiup ke kanan...aku lari kiri,asap bertiup kiri... dah macam main galah panjang je aku rase...hakhakhak...


tapi merase la jugek tengok macam mane orang buat dodol...
makanan legendary warisan nenek moyang tu kowt.. kene bangge okeyh.. step by step aku tengok care buatnyew..
kenape,aku nak buat ke nanti??? heh!! tunggu la bertaon-taon pown memang tak kederat aku nak mengacaunyew...


tapi tak tau la pulak kowt-kowt mak aku nak buat kann,aku adik beradik la mangsa nak mengacau dodol tu.. laju2 jew aku volunteer nak cop kacau dodol masa awal-awak k.. *sebab mase tu tak liat lagi,still cair* senang nak kacau...hoho


so,dapatlah pengalaman tengok care-care membuat dodolnyew..
aku hade,ko hade??? *well,kalo korang adew pown...adew aku kesah!!* tuanng tuanng tuanng~


nie nak berpantun pakai redah sket :


kalo adew kuih yang baru,
jangan dilupe kuih yang lama,
kalo adew kuih moden,
jangan dilupe kuih tradisional..


ok,aku nak get out from here dah..
anyong~ *melambai tangan sambil baut senyum ala2 mintak penumbuk*

No comments:

Post a Comment

Shiny Green Star