Wednesday, June 27, 2012

5 tahun 5 bulan vs rooftop rant


salam...

semenjak 2 menjak nie,aku terkene satu virus la pulak...
tak pernah2 la jugak aku minat membace novel sebenar2nye..
tu satu virus yang sies terkene kat aku... well sebab aku bukan kaki bab bace membace nieh..

nie sumer angkara ahli family aku yang asyik dok bawak novel la nieh...dah terikut sekali nak join bace..
melarat-larat pulak tuh,mengalahkan orang empunye novel tu jerp.
kui kui kui...

but,aku just suke bace novel yang adew klakor-klakor and ayat yang die gune simple mimple jerr... x perlu complicated sangat,tak adew banyak konflik,and tak gune ayat pusing2.. 
itu just buat otak aku haru-biru je nak membacenyew...

awal-awal aku dah tolak tepi...
kite bace novel nie sebab nak rilex kan otak kite kan...
so,tak perlu nak bace novel yang bagi kite fening pening tuh...

ok...family aku selalu la jugak beli novel and selalu yang dieorang beli, novel karya  "Hlovate"..hurmm.. penulis nie misteri sikit..sebab identiti penulis nie tiada sape tau..
die nie pompan ke laki ke... omputih ke sebab name pown dah macam bukan orang melayu dah kannn..

but,imposible la omputih sebab bahase yang digunekan tuh sempoi gilak n mengikut trend orang zaman sekarang cakap...
well,tu just name samaran die je... tak semestinye betul2..
and selepas aku bace banyak novel karya Hlovate nie, aku rase enjoy gilerr and tertarik nak bace banyak lagi novel karya die nieh...
(virus yang merbahaya,semakin parah nie..dah kene anta icu dah kowt)

nie antara buku novel yang aku bace... klakar2 jerp jalan citer novel nieh... so,sesape yang kaki novel tuh,aku sarankan korang beli buku nieh..memang enjoy giler bace.. memang tak rugi lah...
orang yang tak suke bace novel pown akan jadi suke kalau korang bace novel karya Hlovate nieh..




nie aku describe sikit citer dalam novel 5 tahun 5 bulan nie,cekidaut :

Kisah seorang pelajar luar negara yang sangat rendah diri, tapi bijak dalam study.
Bagaimana dia seorang Johanna, menjadi dua karakter Jo atau Ana. Jo lebih kasar, tidak suka cintan cintun, manakala Ana lebih lembut, dan bersifat lebih kepada suri dalam rumah. Ana yang menjadi orang gaji sementara menunggu keputusan panggilan ke luar negara telah mengambil hati seluruh isi keluarga En Lutfy. Walau dalam keadaan tertekan, Ana masih tetap tenang.

3 bulan mengikut kontrak sebagai orang gaji En Lutfy, memberi kesan yang mendalam pada keempat-empat anak En Lutfy iaitu Along,Apeh,Nana dan Nina. Along terutamanya selalu sahaja memberi ujian dan dugaan pada Ana, macam-macam komplen. Tapi bila Ana pergi, sunyi sepi pula rumah En Lutfy.

antara perbualan yang ada dalam novel nie :

Ini bukan asam pedas ni. Dah macam masam-kelat-pedas aje.
Masin sangat la ni. Lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.
Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi...?
Bancuh Along kopi. Kurang gula. Tapi campur sikit honey
.

Bagaimana kisah percintaan yang seperti tarik tali antara Along dan Ana, masing2 dengan prasangka masing2.

Dalam novel ini, ada resepi Peach Cobbler di akhir muka surat, ini yang lain dari novel lain, biasa biodata penulis shj dan novel2 dalam promosi.

nak tau lebih lanjut..beli la.......

 

novel nie pulak susah sket nak describe so aku amik dari orang je lah...hope u-oll paham...

Dua tonggak utama, iaitu jade dan Trisy yang “bertemu jodoh” di Rooftop Wisma Topaz. Berkongsi masalah yang hampir sama membuatkan mereka saling memahami. 

Apa yang cuba disampaikan ialah hanya orang yang pernah mengalami sesuatu peristiwa akan memahami rasa orang lain yang mengalami peristiwa serupa dan aku sangat bersetuju dalam hal ni. Siapa saja boleh menasihatkan dan mencemuh kita itu dan ini ketika ditimpa masalah, tapi hanya orang yang pernah mengalami perkara yang sama saja akan dapat memberi nasihat yang paling berguna..! 

Persoalan lain yang dibangkitkan ialah kepentingan institusi kekeluargaan yang sempurna. Trisy yang merupakan anak orang berada menjadi liar kerana terabai manakala keluarga Jade pula kucar kacir kerana masalah kewangan. Apa yang cuba disampaikan ialah keseimbangan antara faktor kewangan dan kasih sayang adalah formula penting dalam penzahiran sebuah keluarga bahagia. Konsep siapa saja boleh berubah atau hidayah Allah tak mengira siapa sekali lagi diterjemah melalui dua watak utama dalam Rooftop Rant ni, tapi yang lebih menyerlah tentulah watak Trisy yang asalnya seorang remaja yang kehilangan identity diri dan berpewatakan ala “punk” akhirnya menjadi muslimah genius yang melanjutkan pelajaran ke Aberdeen walaupun penceritaan tentang suasana Aberdeen itu tidaklah detail sangat. 

Satu lagi yang menarik bagi aku ialah penceritaan tentang dunia “kartunis” yang bagi aku adalah suatu sisi kehidupan yang kurang menyerlah di mata masyarakat kita. Diterjemahkan melalui watak Jade yang membuktikan rezeki ada di mana2 asalkan kita berusaha, satu pegangan penting yang patut ada sebagai seorang muslim..! Kesudahannya agak biasa dan sudah dijangka, iaitu Trisy menjadi suri hidup Jade.. 

5 tahun 5 bulan vs rooftop rant??
mane satu?? uuurrrmmmm...(=..=)???
due-due aku suke sebenarnyew....kuang3~
hee...hope korang suke jalan cerite dalam novel nie...ok lah...
see ya again later or soon...
bubye~

3 comments:

  1. da bace ke? sape bawak balik tu?? cam best

    ReplyDelete
  2. hahaha....bace2 jum join segmen kome...segmen virus2novel....hahaha

    ReplyDelete
  3. Afifah Shabri :
    dah bace r..hurmm...best best..
    sape lagi kalo bukan yang slalu dok bwk novel2 tuhhh..

    Encik Kuri :
    hahaaha...ermm,menarik tuh...
    nak join...

    ReplyDelete

Shiny Green Star